Vanlige spørsmål om kredittkort

finansDe siste årene har nordmenns bruk av kredittkort eksplodert. Den enkle tilgangen til ikke bare ett, men flere kort, har gjort oss «gale» etter kreditt. Men mange er ekstremt uvitende og har ikke satt seg ordentlig inn i betingelsene som gjelder, noe som ofte ender opp i tilfeller ala «Luksusfellen» på TV3.

Vi har samlet opp flere av de mest stilte spørsmålene angående kredittkort, så håper vi at du som er nybegynner tar deg tiden til å forstå hvordan et kredittkort fungerer i stedet for å kjøre økonomien din i grøfta. Se også  anbefaltekredittkort.no for enda mer informasjon om kort og kortbruk.

Hva betyr det at et kredittkort er rentefritt?

Ingen kredittkort er helt rentefrie, men de fleste kommer med en kortere periode der du slipper å betale renter. Den varierer, men er stort sett mellom 40 – 55 dager. Med andre ord har du nesten to måneder på deg å betale tilbake den kreditten du har brukt før det begynner å løpe renter. I praksis betyr det at det er gratis å både eie og bruke kortet, så lenge du gjør det riktig.

Hva er kredittgrense?

Når du søker om et kredittkort, så gjør banken en vurdering av din personlige økonomi (basert på forrige års liknet inntekt), og setter deretter en grense på hvor mye penger du skal ha tilgang til. Tjener du lite, vil du få en lav grense, og motsatt. Det betyr at stort sett alle som har tjent noen kroner vil få innvilget søknaden sin, men kredittgrensen vil variere. Se for eksempel nettsiden Kredittkort info som har en oversikt over alle korts kredittgrenser.

Hva er forskjellen på effektiv og nominell rente?

Effektiv rente er den renten som er gjeldende for deg. Den nominelle renten er fastsatt av banken og vil variere, mens den effektive renten er den nominelle plusset på gebyrer og andre kostnader. Derfor bør du alltid se på den effektive renten, ettersom den vil vise den reelle kostnaden du har med kortet.

Hva betyr det at kortet har reiseforsikring?

Ikke alle kort har dette, men mange kredittkort gir deg og reisefølget ditt gratis reiseforsikring dersom du betaler minst halvparten av reisen med det respektive kortet. Et eksempel på et slik kort er LoFavør som krever at minst 50% at kostnadene dekkes med kortet. På denne måten kan du spare omtrent en tusenlapp i året ved å si opp den vanlige forsikringen din i banken.

Hvilke gebyrer har kredittkort?

De færreste kredittkort har gebyrer på varekjøp, slik at dette er helt gratis. Men å gjøre uttak koster ofte skjorta, da tilbyderen skal ha prosenter av beløpet du tar ut. Ellers har noen kort et årsgebyr, men dette er sjelden praksis og denne kostanden er heller ikke veldig stor.

Hva betyr cashback?

Dette er et amerikansk konsept som bankene bruker som lokkemiddel for at du skal bruke akkurat deres kredittkort. Det fungerer slik at du får en prosentvis sum av det beløpet du handler for tilbakeført som bonus, vanligvis mellom 1-5 prosent. Bruker du et slikt kort riktig kan du spare flere tusenlapper i året, spesielt på såkalte «bensinkort» som gir deg store avslag på tanking av drivstoff.

Andre spørsmål

http://www.ung.no/oss/okonomi/109868.html

http://www.mittkredittkort.net/6-vanlige-sporsmal-relatert-til-kredittkort/